Behandeling
Voor het starten van de behandeling vindt altijd een onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek kan ik bepalen wat de problemen van het dier zijn. De behandeling is in de meeste gevallen een combinatie van de behandelmethodes. Een behandeling kan plaatsvinden op verwijzing van de dierenarts of preventief om klachten/blessures te voorkomen.
Enkele klachten die de dierenfysiotherapeut kan behandelen zijn: pijnlijke/stramme spieren, ouderdomskwalen bij oudere dieren, peesblessures, rijtechnische problemen (paard), problemen tijdens of na het sporten (hond), rugklachten, revalidatie na operatie, voorbereiding van een operatie, etc.
Massage/mobilisatie
Middels massage en mobilisatie zorg ik voor een verbetering van de doorbloeding van de weefsels. Hierdoor verminderd pijn en stijfheid van spieren, bindweefsel en gewrichten. Ter ondersteuning kan Dry Needling worden toegepast.
Dry Needling
Dry Needling richt zich op triggerpoints in de spieren. Dit zijn (pijnlijke) “knopen” in de spieren. Dry needling zorgt voor een gerichte ontspanning van deze triggerpoints. Hierdoor neemt de doorbloeding in de spier toe en de pijnlijkheid/stijfheid af. Meestal is er een directe ontspanning in de spier waarneembaar.
Lasertherapie
De High Power laser dringt diep door in het lichaam. Daar wordt het opgenomen door de cellen en stimuleert het de energie productie. Hierdoor zal het herstel versnellen van bijvoorbeeld peesblessures, spierproblemen, gewrichtsklachten en/of wonden.
Lasertherapie kan onderdeel zijn van een behandeling of een op zichzelf staande behandeling
Begeleiding
Een belangrijk onderdeel van de behandeling en preventie van blessures is een juiste training. De begeleiding bestaat uit het gericht geven van oefeningen en adviezen om zo het herstel te ondersteunen of terugkerende klachten te voorkomen.